Călătoria spre Olanda cu mașina personală și căutarea locuinței: Ce ar trebui sa știți ?

Vă pregătiți pentru o călătorie într-o altă țară pe o perioadă îndelungată? Trebuie să luați o serie de decizii importante, dacă sunteți atrași de orașele mai mari: va fi mai dificil. O mulțime de oameni si trafic auto uneori complică viața zi de zi, însă este important și căutarea  locuinței. Un instrument optim pentru deplasare e mașina personală dar iarăși poate prezenta o dificultate adițională când sunteți în străinătate. Prezentăm câteva sfaturi care pot fi utile pentru viața în Olanda.

Pentru șoferi:

 • În cazul în care semnele specifică altfel, în orașe și sate limita de viteză este: 50 km/h,  pe drumuri ”rurale” limita e 80 km/h, pe drumurile comunale/naționale limita este 100 km/h, iar pe autostazi este 130 km/h.
 • Folosirea telefonului mobil în timpul mișcării fără echipamentul hands-free vă poate costa o amendă de 140 euro.
 • Înainte de a intra pe sens giratoriu, urmăriți cu atenție semnele. Spre deosebire de alte țări în Olanda mașinile pe sensul giratoriu nu au întodeauna prioritate.
 • Bicicletele și mopedurile vor avea întodeauna prioritate, deci trebuie să urmați cu atenție traficul rutier (chiar când ei  ignoră regulile).
 • În timp ce conduceți prin localități (orașe, sate) puteți folosi claxonul doar în cazuri de pericol, dacă conduceți timp de noapte puțeți folosi și farurile ca semn de avertizare.
 • O mare parte din șoferi olandezi fac parte din organizația ANWB, care vă poate acoperi costurile de reparații auto.
 • Condusul pe drumurile publice din Olanda este gratis, excepții pot fi tunelurile.
 • Fiți atenți nu numai când vedeți semnele de viteză, pentru că în Olanda sistemul de camere umărește viteza medie  pe distanțe lungi. În cazul în care viteza medie este mai mare decât viteza maximă autorizață veți obține o amendă pentru depășirea vitezei.
 • Amenda poate fi plătită direct către ofițerul de poliție, chiar la locul accidentului.
 • În Amsterdam și alte orașe mari este adesea dificil de găsit un loc de parcare gratuit. Pentru a rezolva această problemă în suburbiile orașelor mari transportul public este dotat cu o mulțime de locuri de parcare numit sitemul: P+R . Sistemul este simplu, parcați mașina in depărtare de centru și călătoriți în continuare cu transportul public (taxa de parcare este deja inclusă în biletul de călătorie). Acest serviciu vă va costa aproximativ 8 euro. O listă cu firmele care prestează astfel de servicii puteți găsi pe site-ul ANWB (doar în olandeză).

În țările membre a U.E. permisul de conducere se emite pe un termen de 10 ani. Cu toate acestea dacă locuiți în Olanda pe un termen mai mult de 185 de zile timp de un an, aveți posibilitatea să modificați documentul pe cel olandez. După ce v-ați adus mașina în Olanda în termen de 6 luni trebuie să-l înregistrați în biroul olandez de înmatriculare (+ mașina va trebui să treacă o inspecție tehnică). Proprietarii de automobile olandeze , la fiecare trei luni, plătesc taxa de drum. Pentru achiziționarea asigurării auto este necesar să vă aveți un permis de ședere. După înregistrarea unei mașini în instituția responsabilă, pur și simplu selectați o companie de asigurări, alegeți planul de asigurare și plătiți taxa aplicabilă.

Chiria apartamentului/camerei

Angajatorii olandezi adesea încearcă să ușureze sosirea lucrătorilor străini și propun să închirieze o cameră sau un apartament predefinit. Cu toate acestea în cazul în care o astfel de oferă nu este depusă, căutarea unui loc de trai poate fi un proces neplăcut. Olandezii vorbesc bine engleza, însă nu fiecare va îndrăzni să-i primească pe noi-veniți străini mai ales când negocierea este doar prin telefon. În orașele mai mari, conform statisticelor recente, un apartament în suburbiile orașului Amsterdam vă poată costa 700 euro pe lună și aproximativ 150 de euro pentru utilități. Provenind din străinătate cel mai simplu mod de găsirea unui apartament este aplicarea la agenții de închiriere/imobil (adesea veți plăti o taxă lunară pentru serviciile lor). Unele din opțiunele pe care le veți întâmpina în cautarea unei locuințe:

 • Ongemeubileerd (neechipat): Este opțiunea ”albă” unde va trebui să echipați totul, mânerile ușelor, capete de duș, capacul de toaletă și altele.
 • Gestoffeerd (echipat): Cu o astfel de opțiune vă puteți aștepta la prezența podelelor, echipament tehnic minim, în unele cazuri și perdele. În confortul locuinței va trebui să faceți o investiție suplimentară și câteva ore de muncă.
 • Gemeubileerd (dotat): Acest lucru înseamnă că în apartamentul/casa dat(a) veți găsi toate echipamentele și tehnica necesară.