10 Sfaturi pentru evitarea neîntelegerilor pentru cei care trăiesc si muncesc in Olanda

Probabil fiecare care gâdeşte despre Olanda  poate găsi un fapt-două: Iubec futbalu, se plimbă cu bicicletele, utilizează energia reciclabilă , etc. Diferenţele culturale sunt observate peste tot, e necesar sa fiţi pregătiţi pentru ele caci e posibil să nimeriţi în situaţii neplăcute care sunt evitabile.

1. Opriţi-vă pentru un moment

Olandezii (deobicei) sunt deschişi şi prietenoşi. În Olanda  se salută nu doar cu colegii ci cu toţi oameni pe care-i întâlneşti.  Folosiţi expresiile Bună dimineaţa şi Buna Ziua în fiecare zi, peste tot.

2. Gesturile cu mână

Populaţia ţărilor de sud a Europei folosesc inevitabil gesturile cu mână însoţite de convorbire. În tările de nord (inclusiv şi Olanda) acest fenomen nu este atât de pronunţat. Înca despre spaţiul personal (personal boble în engleză): «Olandezul se aşează lângă un străin doar cand nu este o altă ieşire», spus de scriitorul olandez Han Van der Horst.

3. Discuţia despre câştiguri

Olandezii îşi exprimă deschis opiniile referitor la mai multe teme de viaţă. Este probabil că în timpul discuţiilor ei vor dezvălui data lor de naştere, detalii despre familia lor,  noul loc de muncă, etc. Cu toate acestea nu este recomandat să iniţiaţi discuţia despre câştiguri, olandezilor se poate părea nepoliticos sau chiar complet inacceptabil.

4. Ierarhia-nu!

Una din surprizele olandezilor este despre nivelul comunicării la locul de munca. Ierarhia exista doar ca nu este atât de evidenţiată ca în tările estile a Europei. Este foarte comun ca directorii să vorbeasă direct cu angajaţii de linie.

5. Fiţi punctuali

Încercaţi să fiţi tot timpul punctuali, întârzierele regulate pot provoca nemulţumirea angajatorului. Chiar daca este inevitabil ca veţi întârzia este important să anunţaţi din timp printr-un apel sau mesaj.

6. Nu-ţi place, Spune!

Daca nu sunteţi mulţumiţi de condiiţile de la cazare sau locul de munca, va sfatuim să nu astepţaţi până vă expiră răbdarea pentru aşi anunţa demisia la ultimul minut.

7. Mai mult decât un coleg?

Mulţi din noi preţuiesc speranţa de bunele relaţii cu colegii de muncă, unii chiar devin şi buni prieteni. Cu toate acestea olandezii evită supra-punerea sferelor sociale cu cele profesionale de munca, încât comunicarea cu colegii se limitează de obicei la orele de lucru.

8. Schimbarea subiectului

Sunteti interesat de futbal? Deși olandezii sunt mândri de echipele lor sportive și despre ele se poate spus mai multe, să nu vă grăbiți să începeți acest subiect. Fiecare națiune are subiectele despre care e mai bine de tăcut. De asemenea să nu vă grăbiți să-i întrebați despre familia regală, de legile legate de droguri/băuturi și de un stil de viată alternativ.

9. Să nu vă grăbiţi sa vă lăudaţi sau să judecaţi

Olanda este cunoscută pentru atitudinea ei tolerantă. Aici puteţi să vă simţiţi liber să vă exprimaţi părerea dar în acelaş timp sunteţi obligaţi să-i ascultaţi pe cei cere se opun. Egalitatea şi toleranţa sunt punctele forte a olandezilor.

10. „Let op!“

Dacă auziţi această frază, să vă feriţi imediat de la pista pentru biciclişti. Pe străzile olandeze e necesar să nu pierdeţi vigilenţa deoarece cicliştii domenează peste tot şi ei vă vor împinge când va fi necesar.

10 Sfaturi pentru evitarea neîntelegerilor pentru cei care trăiesc si muncesc in Olanda