Despre toleranța, saboți din lemn și lalele olandeze – cum sunt ei și cum îi vedem noi ?

În Amsterdam, turiștii rătăciți sunt atrași de aromele plutitoare de lalele de seară – stârniți de curiozitate, ajung și în cartierul vitrinelor cu luminile roșii.Cartea de vizită a Olandei este toleranța, dar nu este singurul aspect cunoscut în context global. Olanda a fost prima țară să recunoască căsătoriile de acelaș sex, eutanasia (moartea asistată persoanelor incurabili) și prostituția. Știați că doar doua elemente din lista precedenta sunt considerate legale doar în Olanda (comparând cu alte tări ale lumii).

Realiști sau naivi ?

„Gedogen“ este un cuvând olandez pentru reglementarea națională excepțională: interzicerea activității necontrolate pe piața neagră. Chiar scepticii olandezi salută rezultatele unui astfel de control – nopțile cu „fetele de noapte“ și consumul drogurilor: plătesc impozitele pe venit și în acelaș timp luptă cu traficul de ființe umane.

Modelul „Polder“ – încă un cunvânt pentru a descrie cultura olandeză.Din cauza cooperarării cu țările vecine, olandezii au dezvoltat un model de comunicare în care fiecare cetățean poate fi implicat. Astfel de abordare necesită o mulțime de timp, se aplică pentru lumea afacerilor  și pentru politică: este solicitată părerea tuturor participanților pentru căutarea unui compromis. Știind că decizia de a legaliza prostituția, eutanasia și utilizarea drogurilor ușoare  au fost luate în acest fel, nu există nici o îndoială – experiența practică a olandezilor e mai importantă decât teoriile sale.

Mania lalelelor și tropotul saboților

De ziua femeielor se cumpără lalele, dar ați știut oare că aceste flori au fost cele mai apreciate din lume? Olandezii iubesc aceste flori, in anul 1554 apare prima colecție de lalele în universitatea de horticultură din Leiden a lui Carol Cluse. Timp de  un secol a venit momentul când popularitatea lor a crescut peste noapte – începutul febrii de lalele. Prețul unui bulb de lalea a depășit salariul mediu unui muncitor de un an. Olanda nu are concurenți egali pe piața mondială în ziua de astazi în industriei florilor,

în fiecare an sunt sădite  aproape 3 miliarde de bulbi de flori.În ziua de azi puteți găsi lalele în orice magazin de flori, așa că daca aveți de gând să călătoriți în Olanda și sunteti în căutarea unui suvenir original: cumpărați o pereche de saboți viu colorate. Ele erau folosite înca din antichitate de paznici, grădinari, fermieri, fierari, pescari, zidari și de alti meșteșugari. Desigur ca cadoul să fie util trebuie să aveți mărimea încălțămintei a persoanei care îi va purta, in alt caz vor fi un cadou de amintire.

In majoritatea cazurilor localnicii întodeauna va vor întâmpina cu un zâmbet și amabilitate, posibil veți fi întâmpinați cu priviri sceptice când veți trece prin strada cu lumini roșii. Despre toleranța olandezilor și motivele lor nu putem judeca mult, fiecare poate decide pentru sine ce părere are.