Femeia de afaceri Gintare, pentru ceea ce sunt acum – mulțumesc obstacolelor

Deseori mass-media Lituaniană reprezintă concetățenii săi în Olanda din motive obscure, neplăcute sau sensaționale. Modestia este o caracteristică remarcabilă a modului de viață lituanian și ca rezultat munca și viața în străinătate este reprezentată în culori închise. Gintare deja de 7 ani trăiește în Olanda – e o altă poveste. Ea nu a plecat în străinătate pentru o viață mai ușoară, doar pentru un obiectiv: de a crea o afacere proprie.

”A fost foarte dificil, nu am cunoscut limba (olandeză), însă nu am fost nevoită să cer ajutor. Am știut că doresc să lucrez pentru mine și să mă dezvolt mai departe” spune Gintare, acum în al doilea an cu afacerea deschisă de import-export de biciclete.Ea a avut intenții mari însă începutul ca deobicei era modest. A început să-și sălveze banii la un loc de muncă ca chelneriță. Cunoașterea limbii engleze era destul pentru un loc de muncă în barurile din Amsterdam și anume în locurile turistice. Gintare a decis să facă un pas adițional și să intre în rândurile vorbitorilor de olandeză. ”Am creat un CV in limba olandeză și am mințit de faptul ca cunosc olandeza. Am fost invitată la un interviu cu anjagatorul unde minciuna mea a fost descoperită. In timpul convorbirii i-am promis ca voi învăța rapid limba și m-au acceptat.” Noul loc de muncă într-un coffeshop i-a dat calea cea mai rapidă pentru studierea limbii, a fost inconjurată peste tot de olandezi și ca rezultat a practicat limba olandeza zi de zi. ”Nu a fost ușor de la început, toți colegii vorbeau doar oldeza și după un an de muncă am putut vorbi liber limba”.

Aproape toți olandezii vorbesc engleza fluent. Gintare a afirmat că cunoașterea limbii deschide mai multe uși: posibilitatea să lucrezi în companii olandeze și bine-voința localnicilor. Chiar și salutul în olandeză nu va rămâne subevaluat, cel mai important e să nu vă fie frică să vorbiți și să aveți încrederea în sine. Știind limba Gintare a decis să fie de ajutor lituanienilor noi-veniți: la contabilitate, completarea documentelor, însă în acelaș timp era cu ochii deschiși în căutarea ”nișelor”. După o perioadă de timp a constatat. Exportul de biciclete din Olanda era în creștere și cererea provenea din țările ca Germania, Polonia și Rusia. Gintare și-a încercat norocul: ”Demararea unei afaceri a fost un proces dificil, mi-a ajutat prezența condițiilor favorabile din partea municipalității”. Lista clienților crește iar Gintare nu mai intenționează să se re-întoarcă în Lituania, se gândește mai mult la deschiderea unui magazin de biciclete, poate chiar două.

”Sunt bucuroasă să vizitez Lituania și să mă bucur de natura minunată, întâlnirea rudelor și prietenilor, însă visul meu a devenit realitate aici în Olanda” spune Gintare. Potrivit ei, cu toate că începutul vieții în străinătate a fost o mare provocare. Nu este posibil, în prealabil, să te pregătești sută la sută, lituanieii i-au teama de diferențile culturale.Chiar și după mai mulți ani lituanieii de aici deseori nu înțeleg sistemul medical, plec spre Lituania doar pentru o vizită la doctor. Doresc ca totul să fie ca acasă, dacă nu e cazul: se dez-interesează și îi învață pe alții să fie speriați. Gintare e de părerea că este esențial să te pregătești pentru viața în străinătate nu numai fizic, ci și mental.În Lituania viața decurge într-un fel iar în Olanda complet alt-fel. Gintare spune ca nu este singura lituaniană, care a părăsit Lituania pentru o perioadă îndelungată de timp pentru a deschide propria afacere. Ea spune că are succesul datorită integrării în viața de zi a olandezilor, muncii grele și răbdătoare.

Olandijos verslininkė Gintarė: už tai, kas esu dabar, dėkoju ne sėkmei – viską pasiekiau pati