Nevoia de un avantaj sau o formalitate? Despre limba olandeză

Author:
Date: 2015-10-27

Chiar dacă aveți geanta foșnitoare cu toate documentele adunate pentru plecare și picioarele încălțate, valiza plină de hainele preferate, nu veti fi siguri niciodată că sunteți gata de toate provocările a imigrării în altă tară. Valuta, transportul și caracter național sunt doar unele probleme pe care le puteți întâlni coborând din autocar sau avion. Chiar dacă sunteți în „Europa”, amintiți-vă ca în acest „melting pot” cultural sunt vorbite zeci de limbi. Olanda este destinția faimoasă pentru statistice mondiale, competența lor și excelența în limba engleză.

Olandezii de la o vârstă fragedă sunt predați în limba engleză, auzind-o în baruri, restaurante, în birouri și pe stradă. Olandezii sunt bine conștineți de limba engleză dar în orice caz este sugerat să vă salutați în olandeză, goedemorgen (bună dimineață) și goededag (buna ziua). Respectul pentru limba și cultura este o slăbiciune locală, se aplică și altor popoare care au destinații turistice populare.

Dacă nu cunoașteți limba olandeză atunci engleza e bine de știut. Deseori dacă aveți un nivel avansat de limba engleză, va fi suficent ca să vă găsiți un loc de munca în restaurante și baruri, precum și cei cu studii superioare pot prinde rădăcini în companii internaționale. În privința agențiilor de anjagare/recrutare (uitzendbureau), unele din ele chiar preferă muncitorii străini. Dacă cautați un loc de munca calificat, mai bine plătit, cunoașterea limbii olandeze va fi obligatoriu.

O nuanță cu limblele străine în Olanda e că vorbitoriii de limba franceza și germana sunt căutați în special. Engleza e folosită de majoritatea lumii ca o limba comună, iar vorbitorii de limbele mentionate sunt mai puțini. Vorbitorii de limba franceză și germană sunt căutați în domeniul de comerț și finanțe, salariile lor vor fi mai mari comparând cu vorbitorii de limba engleză.

Deși în Olanda trăiesc și muncesc un număr mare de oameni fără cunoașterea limbii olandeze, cunoașterea limbii vă va ajunta să vă întâlnici cu mai mulți localnici. Vorbind limba lor maternă, ei devin mai deschiși, sinceri și va fi mai ușor să vă găsiți prieteni. Ca să vă simțiți integrat în comunitatea locală, învățați limba olandeză !Deseori este menționat că olandeza este un amestec de limba engleză și germană și desigur olandeza nu duce lipsă de sunetele comune a cuvintelor cu acestor limbi. Dacă aveți de gând să stați aici pe o perioadă lungă va trebui să vă găsiți timpul liber pentru studierea limbei. Acest lucru va deshide ușele până atunci închise.

Nevoia de un avantaj sau o formalitate? Despre limba olandeză