Olandezii, cei mai atletici din lume?

Deja de un an când Olandezii au fost șocați de faptul că nu au fost admiși în cupa europeană de fotbal. În Olanda pentru majoritatea locuitorilor, fotbalul este mai important decât  sărbătorile religioase. Este prima dată  în 32 de ani când echipa olandeză nu a participat în acest campionat.

Comentatorii furioși au început să glumească față de sportivi în mod deliberat. Sportivii în răspuns au obligat fanii să participe la campionatul sportiv de atletism european din Amsterdam, ca să câștige medaliile pentru a demonstra iubirea olandezilor față de sport.

Febră de fotbal

Combinația magică a tineretului și a interesului față de jocul internațional se împletesc în nebunia globală pentru fotbal. Cele mai lungi 2 săptămâni în viața olandezilor este în timpul fiestei cupei mondiale de fotbal. Febra de fotbal este în toi în timpul primelor trei meciuri, peste tot și în birouri au loc pariuri. Motivația olandezilor nu este doar în etichetarea numerelor de câștig,  fotbalul este timpul petrecut cu colegi, prieteni și familia.

Campionatul de fotbal în Olanda este petrecut cu atribuții specific olandezilor, decorări în culoarea portocalie, reduceri în magazine și comerțul este în expansiune. Cel mai mare fenomen este atitudinea bună a fanilor chiar în fața înfrângerii. Olanda a fost campioana cupei mondiale de fotbal în anii 1974, 1978 și în 2010. În anul 1988 Olanda a câștigat campionatul de fotbal european învingând Uniunea Sovietică.

În anul 2000 Olanda și Belgia au fost alese pentru desfășurarea jocurilor europene de fotbal, este prima dată când campionatul a avut loc în două țări simultan.

Zile lungi de curse cu bicicleta

Un fenomen olandez de interesul față de ciclism are două explicații: În primul rând economia, impozitele față de autoturisme sunt substanțiale. În al doilea rând, de câteva decenii a fost întocmită campania de relații publice: să nu ucidem copii. Reducerea prețurilor de combustibil în anii 1970 au adus un număr catastrofic de accidente rutiere. Numărul de copii uciși pe drumuri creștea în mod constant. În timpul campaniei, olandezii au fost încurajați să înlocuiască vehicolele cu motor pentru biciclete. Rezultatul a fost o infrastructură bine dezvoltată pentru cicliști. Majoritatea tineretului a devenit mai familiarizați cu biciclete și au apărut curse de bicicletă cu o durată de câteva zile.

Cursa ”de zile” Eneco Tour – mândria națională a olandezilor și dovada interesului față de ciclism. De exemplu Dylan Groenewegen în timpul acestui eveniment în 2012 a parcurs 184,7 km timp de 4 ore și 14 minute.

Hochei pe iarbă

Sportul de hochei pe iarbă unește aproape două miliarde de fani. Majoritatea lor se află în țările ca: India, Pakistan, Bangladeș, Germania și desigur Olanda.

În asociația internațională de hochei pe iarbă sunt incluse multe țări, iar în scurta istorie a olandezilor ca membru au reușit să câștige 3 titluri mondiale.

Patinaj cu viteză

Primele competiții de patinaj de viteză au avut loc în Anglia în anul 1889. În Olanda s-au dezvoltat cursele cu distanțele de 500 metri,  5000 metri și 10,000 metri.

Patinajul de viteză ca sport a fost văzut mai degrabă în țările nordice, iar în anul 1924 a apărut și în Olanda.  Femeile au putut participa doar din anii 1960, cu toate acestea acest lucru nu a împiedicat olandezii să fie lideri în acest sport.

Sporturi de luptă

Ar fi greu să găsiți o țară unde nu veti găsi nici un club sportiv de box thai (Muay Thai). Acest sport   de luptă este popular și în Olanda. Sportul thailandez a fost recunoscut în anul 1929 și de atunci a început să se răspândească local. Majoritatea țărilor au recunoscut lupta sportivă din Thailand doar în anii 1980.

Facilități sportive

Complexele sportive în Olanda sunt bine dezvoltate, în special sunt răspândite peste tot pistele de bicicletă (se pot mândri de acelaș lucru și danezii).

Olanda dețină unul dintre cele mai mari arene sportive, din 1996 arena Amsterdam poată adapta 52 960 de fani. În acest complex pot avea loc diferite tipuri de meciuri și jocuri sportive.
Al doilea complex sportiv este Philips Eindhoven Stadium construit în 1913 și poate deține 35 500 de fani.