Muncă în Olanda, expectări și cifre

E ploios în timpul verii? Cum să-ți cumperi o bicicletă folosită? Merită să înveți limba olandeză? Orice olandez vă poate raspunde cu plăcere la aceste întrebări. Nu e un secret faptul că conversațiile scurte și nesemnificative despre vreme, animale de companie și hoppy-urile sunt “elementele” lor. Însă discuțiile despre problemele financiare, olandezilor pot părea obraznice sau chiar inacceptabile. Am mai fost scris deja despre comportamentul acceptabil, timpul liber, oportunitățile de carieră și în mod inevitabil apare întrebarea: care sunt câștigurile în Olanda?

Foarte importante, adesea trecute cu vederea, sunt criteriile pentru stabilirea remunerațiilor. În Olanda acest criteriu este vârsta. În majoritatea țărilor acelaș salariu minim se aplică lucrătorilor de orice vârstă, iar în unele țări cum ar fi: Irlanda, Franța, Turia, Portugalia: salariul minim este determinat de una sau două grupe de vârste legale. Iar în Belgia și Austria sunt șase grupe de vârste. Cel mai mare ‘salariu minim’ în Olanda pot primi doar cei după vârsta de 23 de ani. Vârsta minimă când tinerii pot începe munca în Olanda este de 15 ani. Potrivit biroului de statistică din Olanda, cel mai mare salariu pe tot parcursul carierei, olandezii îl primesc în al cincilea deceniu. O altă trăsătură distinctivă a pieței de forță de muncă din Olanda este egalitatea câștigurilor între bărbați și femei. Cu acest rezultat Olandezii pot fi mândri, deoarece multe din țările cele mai avansate sunt încă în cautarea unor măsuri eficiente care ar permite egalizarea salariilor.

Deși a fost anunțat oficial că în acest an salariul minim va fi de 1501 euro pe lună, în practică este un pic altfel. Desigur salariile sunt determinate și de activitatea profesională, cele mai mari sunt în domeniul financiar, petrolier și energetic. Cele mai mici salarii sunt în sectoarele de catering și agricultură. Cu toate acestea munca necalificată într-o fabrică sau depozit aduce mai mic decât un salariu mediu, Olanda se laudă că este una din tările europene unde salariile pentru aceste joburi sunt plătite mai mult decât în alte țări.

Din salariile minime sunt scăzute următoarele: chiria, impozitele și asigurarea medicală. Lucrătorii se pot aștepta la o remunerare de la 900 până la 1100 de euro pe lună. Deobicei salariile cresc după un anumit timp și în dependență de domeniul de muncă. Fiecare își dorește ca munca să-i fie evaluată, dar salariul mai mare poate veni de la 3 luni muncite sau după un an.

Dorința de a excela, hărnicia și sociabilitatea sunt unele din caracteristicele importante pentru angajatorul olandez. Lucrătorii străini văd oportunitatea de a câștiga mai mult în Olanda și mulți din ei se folosesc de ea, în acelaș timp dorul de familie ne atrage înapoi acasă.