Aurelijus Zinis, un student din Lituania, în timpul căutării unui loc de muncă în străinătate, a întâmpinat ce se poate numi sclavia în secolul 21. ”Când apare necesitatea lucrătorilor pentru locuri de muncă sezoniere, mulți tineri cad victimă unor oferte fictive. Este o fenomen neplăcut în ultimii ani ” spune specialistul de recrutare Ricardas Tenene.

Acum trei săptămâni, un tânăr de 23 de ani Aurelijus Zinis, a ajuns în Olanda într-o companie de logistica de flori. El fiind student la universitatea tehnologică din Kaunas, care deja de 3 veri muncește în străinătate.

După primul an de învățământ, cu ajutorul surorii sale, a găsit un loc de muncă în Scoția. Lucra într-un mic hotel, la spălat vase, reparații mobilă și în domeniul agricol (muncitor pe câmp).

Atunci tânărul și-a dat seama că angajatorii mici caută modalități de a plăti noi-veniții cât mai puțin posibil. ”Directorii recrutau tinerii englezi, însă au redus numărul de lucrători, unica posibilitate a câștiga mai mult era să lucrezi supra-ore.”

A. Zinis & B. Bajorinaite

A. Zinis & B. Bajorinaite

Experiența de viață

După a treia oară la muncă sezionieră A. Zinis avea gânduri zguduitoare, amintindu-și de deportarea stră-bunicului în anul 1941. Atunci sa decis să găsească o companie de încredere, dorea să lucreze la o fabrică.

Aurelijus avea o nemulțumire puternică față de companiile din Anglia care obligau angajații să plătească diverse servicii fictive ca ”găsirea unui loc de muncă”, ”organizarea călătoriei”, ”semnături”, etc.

Tânărul spune că veți avea de plătit o sumă de 330 de euro pentru faptul că a aplicat printr-o companie de recrutare care ar fi obligată să vă găsească un loc de muncă și cazarea. În majoritatea cazurilor oamenii nu realizează pentru ce plătesc. Așa fel de agenții au scop să obțină banii voștri iar când apar probleme ei nu ajută. De așa experiență amărâtă a avut parte Aurelijus.

De data aceasta studentul s-a angajat la o companie de ambalat legume din Boston, Lincolnshire. El muncea din greu 10-11 ore pe zi, unde se cerea și o concentrație mare.

Cel înfuria cel mai tare erau supra orele care erau plătite la fel.

Alegeți o companie și nu țara

A treia oară a decis să nu mai repete aceeași greșeală.  Aurelijus a decis să nu aleagă țara, doar să îndice în ce domenii caută de muncă. De data această a decis să caute companii de recrutare de încredere.

Tânărul sugeriază să învățăm din experiența lui și să nu credem ofertele de muncă care par prea bune cu salarii exagerate. Ne sfătuiește să găsim referințe pe internet despre companiile de recrutare.

A. Zinis este convins pentru a evita agenții frauduloase de pe piață de muncă, este necesar să nu plătiți nici un fel de comision. Conform legilor locale din Lituania este interziză perceptarea unui comision în procesul de angajare. Aceste agenții trebuie să primescă câștigul de la angajatorul olandez.

O regulă ar fi să alegeți agențiile care nu percep comision și care au de oferit un contract în țără. Desigur că sunt deduceri din salariu pentru cazare, asigurarea medicală, impozite. Aceste lucruri sunt scrise negru pe alb.

Modalități de a evita  sclavie

Companiile de recrutare care operază în țările Uniunii Europene sunt obligate de două ori pe an să furnizeze informația cu privirea activităților sale organelor naționale de ocuparea a forțelor de muncă (coordonat de EURES).

Dacă sunteți interesați de o anumită agenție de recrutare, vă indicăm informația care trebuie concretizată înainte de a se decide de plecarea în străinătate.

 1. Verificați statutul juridic al companiei.
  Căutați în bazele de date a companiilor datele agenției de recrutare.
 2. Asigurați-vă că agenției este solvabilă.
  Apelați la inpectoratul fiscal de stat pentru a se vă asigura că compania dată își desfășoară activitatea legal și nu are datorii.
 3. Citiți cu atenție contractul.
  În contract trebuie stabilite clar obligațiunile și angajamentul cu această agenție.
 4. Să identificați cu exactitate oferte de locuri de muncă.
  Înainte de plecare trebuie să aveți informația clară în privința locului de muncă, salariu, orele de lucru, termenul contractului, contribuțiile fiscale și asigurarea medicală.
 5. Păstrați contractul de muncă.
  Înainte de plecare este recomandat să aveți un contract semnat de ambele părți.

Dacă ați semnant un acord de prestarea a serviciilor cu o agenție, în final trebuie să primiți un contract de muncă din țara unde veți lucra. Fără aceste condiții nu veți putea lucra. În caz de dezacord cu angajatorii, aceste contracte vă vor fi de folos.

Feriți-vă de agențiile fantome

Ricardas Tenene, recruiter, de la agenția Qbis care caută candidați pentru diverse locuri de muncă în Olanda și Germania, spune că mulți din candidații recrutați aplică la serviciile companiei în fiecare an.

Majoritatea oamenilor caută anunțuri cu salarii mari prin agențiile de recrutare. Deseori ei nu observă activitatea ilegală a companiilor și la un moment dat sunt surprinși când se confruntă cu consecințe neplăcute. Ei pot avea dificultate la primirea salariul promis, pot avea probleme cu plata iregulară și cu asigurarea medicală. Așa fel de situații sunt foarte neplăcute.

Când alegeți o companie de recrutare trebuie să fiți siguri că această chiar există (este înregistrată la registru), puteți să vă interesați deasemenea de câți ani compania activează și de  numărul de angajați.

Este necesar să aflați aceste detalii pentru protecția voastră în primele luni de muncă. Scopul acestor companii fantome este  ca într-o perioadă scurtă de timp să colecteze câți mai mulți bani de la potențialii candidați. Însă directorilor acestor companii nu le pasă de soarta oamenilor înșelați.

R.Tenene sfătuiește să citiți cu ateție contractul de angajare și să vă asigurați că veți plăti impozitele în statul care lucrați. Dacă ați lucrat ilegal în Olanda ați pierdut posibilitatea câștigului cinstit și acest caz nu veți putea să cereți ajutor.

În Olanda, ca și în restul Uniunii Europene, un angajat semnează un contract de muncă care este înregistrat la inspectoratul fiscal. Contractul trebuie să conțină un număr de securitate. Când lucrați legal veți beneficia de un sprijin complet.

R. Tenenė, „Qbis“

R. Tenenė, „Qbis“

Cu grijă, hoții de date

Majoritatea oamenilor nu știu că companiile neautorizate nu au dreptul de colectarea și utilizarea datelor personale.

Aceste companii de recrutare neautorizate care procesează CV-ul, pașaportul, buletinul și datele bancare pot fi utilizate în interesul persoanelor frauduloase, spune Ricardas Tenene.

Toate agențiile care activează în mod oficial trebuie să obțină un permis pentru colectarea datelor personale de la inpectoratul de stat pentru protecția datelor personale.

Pe internet există resurse oficiale pentru ”Controlul Datelor personale Registrul de stat”. Acolo veți putea găsi informația dacă o agenție este autorizată sau nu pentru lucrul cu datele personale. Companiile fantome nu au astfel de autorizații.

Companiile olandeze au format asociații oficiale ABU și NBBU pentru a se proteja de companiile frauduloase.

Membrii asociației trebuie să respecte norme mai stricte privind condițiile de viață ale lucrătorilor și calitatea serviciilor furnizate prevăzută în lege. Agenția este verificată în mod constant. Dacă nu se respectă cerințele, agenția pierde licența.

Păstrarea tăcerii

Reprezentații organizației de ocuparea a forțelor de munca în Uniunea Europeană, EURES, îndeamnă victimele să nu rămână tăcute. Dacă ați întâmpinat nereguli și încălcări serioase rugăm să vă adresați departamentului de poliție din cadrul ministerului afacerilor interne. Dacă sunteți în străinătate contactați organele oficiale pentru protecția drepturilor lucrătorilor.

Aurelijus după experiența neplăcută în străinătate spune dacă angajatorul nu vă plătește care este scopul de a mai continua angajamentul ? Căutați companiile de recrutare de încredere care vor oferi condiții de muncă și salarii decente.

Un remediu împotriva agențiilor de recrutare frauduloase este să vă cunoașteți drepturile și să adresați organelor competente dacă v-ați întâmpinat cu ele.

A. Zinis

A. Zinis